TAŞKALE TAHIL AMBARLARI

Karaman Ayrancı yol güzergâhı takip edilerekten, Yeşildere (İbrala) - Taşkale (Kızıllar) Kasabaları yol ayrımı güzergâhı üzerinden Yeşildere Vadisi buyunca ilerlenerek ambarlara ulaşılmakta olup Karaman’a yaklaşık 40 km uzaklıkta Taşkale Kasabası yerleşkesi içerisinde içerisinde olup Taşkale yerleşkesinin hemen kuzeyinde, yerleşime bitişik olan kil oranı yüksek kireçtaşı arazide, yüksek bir kaya kütlesine tamamen insan eli ile oyulmuş ambarlardır.
Karaman merkez ve çevresinde ilk çağlardan günümüze kadar, tarihin değişik dönem ve kültürlerine ait bir çok yerleşim bulunmaktadır. Bunlardan birtanesi de Taşkale Tahıl Ambarlarıdır. Yaklaşık 40 m yüksekliğindeki kaya yapısı üzerinde 251 taş ambar mevcuttur. 165 m uzunluğu olan ambarların derinlikleri yer yer 5-10 m’yi bulmaktadır. Bu ambarların bir kısmı ilkçağdan kalsa da büyük bir kısmı Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kazıldığı düşünülmektedir. Doğal kayaya oyularak yapılmış odacıklar 5 ile 60 ton arasında ürün saklama kapasitelidir. Bu odacıklar ürünlerin ayrı ayrı depolanmasına uygun olarak açılmışlardır. Her mevsimde hava sirkülasyonu sağlayan tüf bloktan oluşmuş ambarlara "tutamak" yerlerinden tutup, tırmanmak suretiyle "sekemek" denilen yüzeyindeki oyuklara basılarak çıkılmaktadır.
Taş ambarlar, kaya yapısı gereği hububat saklamaya son derece elverişli olup bu özelliği keşfeden yöre halkı buraları yüzyıllardır depolama amaçlı olarak kullanagelmişlerdir. Halen günümüzde de makara sistemi ile ambarlara mahsul depolanabilmektedir.
Erken Hıristiyanlık döneminden bu yana kullanıldığı kabul edilen taş ambarlardan birisi Hıristiyanlık döneminde şapel (kilise), daha daha sonraki dönemlerde de mescit ve cami olarak kullanıla gelmiştir. Taş Cami veya Taş Mescid olarak adlandırılan bu mekân, kayalara oyulmak suretiyle yapılan otantik özellikli tarihi bir cami olup halen ibadete açık durumdadır.
Geçmişte Tahıl Ambarları ile ilgili olarak Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nce, uzmanlara bir inceleme yaptırılmış olup neticede ambarlarda saklanan buğdayların ortalama 50 yılda ancak % 5 oranında unlanma yaptığı tespit edilmiştir.


Nabonidus
Aralık 2014



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANADOLUDA TARİH ÖNCESİ VE TARİHİ ÇAĞLAR

KURAN’DA TUFAN

İLK HUKUK KANUNLARI