DAĞLIK İSAURA BÖLGESİNDE BİR KİTABE



Dağlık İsaura Bölgesi; Karaman, Konya, Antalya ve Mersin illerinin ortasında kalan Orta Toros Dağlarının iç kısımlarını kapsar. Konya’nın Bozkır İlçesi merkez olmak üzere Hadim, Taşkent, Ermenek, Mut, Sarıveliler, Güneysınır, Ahırlı, Yalıhüyük, Akseki, Seydişehir ve Gündoğmuş ilçelerinin bugünkü sınırlarının ulaştığı alandır. Bu geniş bölgeye yayılmış olan İsaurialıların başkenti bugünkü Bozkır İlçe merkezine 16 km uzaklıktaki Zengibar Kalesidir.

Yazıt Karaman ili Bucakkışla yakınlarındaki Çukur Köyü sınırlarında bulunan Nunu Kalesi ya da Asar Tepe olarak bilinen yerdedir. Kalker kaya bloğu üzerine Latince olarak oyma tekniği ile yazılan bu yazı İsauria bölgesi için önemlidir. Çünkü İsauria bölgesindeki yazıtlar çoğunlukla Grekçedir.

Kitabemiz mevcut vadinin ortasında bulunan tepenin güney tarafında olup araziye dik durumda bulunan kaya yüzeyi üzerine zemininden yaklaşık 11 m yukarıya yapılmıştır. Dikdörtgen şeklinde, yaklaşık 3 m genişlikte ve 1,5 m yükseklikte bir kitabedir. Kazıma yöntemi ile yapılmış kitabede 9 satır yazı olup doğal sebeplerden dolayı bir kısmı tahrip olmuştur. Yazıların büyük bir kısmı belirgindir;

Satır: IVSSVDDNNCONSTANTITRIVMFATORIS
Satır: AVCVSTIETIVLIANINObCAESARIS
Satır: CASTELLVMDIVANTEALATRONIBUS
Satır: POSSESSVMETPROVINCIISPERNICIOSVM
Satır: bASSIDIVSLAVRICIVSVCCOMET
Satır: PRAESESOCCVPAVITAD..VEADPERPE
Satır: TVAMgVIETISFIRMITATEMMILITVM
Satır: PRAESIDIOMVNITVMANTIOCHIAM
Satır: NVNCVPAVIT  (devamında dal ve yaprak olabileceği düşünülen motifler vardır.) yazıları okunabilmektedir.





“Beylerimiz Constantius Triumphator Augustus’un ve İulianus Caesar’ın adına, vali Bassidius Lauricius uzun süredir eşkıyaların-hırsızların (korsanların) elinde olan ve eyaletler için bir tehlike oluşturan kaleyi işgal etti ve devamlı emniyeti ve barışı korumak için askeri garnizon ile destekledi (askeri idarenin emrine verildi) Yeni kaleye Antiochia adı verildi.”

Bu yazıtta İsauria’da Roma İmparatorluğu için bir tehlike oluşturan korsanların sürekli olarak huzursuzluk çıkardıklarından bahisle Laranda - Anemurium antik yol güzergâhında bulunan Nunu Kalesi, korsanlar tarafından çevrilmiş ve gelip geçen insanları soymakta ve etrafa tehlike saçmaktadırlar. M.S. 359’da Proconsül (vali) olan Bassidius Lauricius, Roma İmparatoru Constantius II ve Iulianus adına bölgeye gitmiş ve bölgede yapılan savaştan sonra Nunu Kalesini ve çevresini güvence altına almak için askeri bir garnizon bırakmıştır.



nabonidus
15.06.2009

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANADOLUDA TARİH ÖNCESİ VE TARİHİ ÇAĞLAR

İLK HUKUK KANUNLARI

MANAZAN KAYA YERLEŞİMİ VE KADIN CESEDİ